ALTIN GÜN, BİZE TÜRKÜ ONLARA SAYKODELİK

Nasıl başladı bilmiyorum bu 70’ler Türkçe Pop’un yurt dışında popüler olması. Elijah Wood’un “ben bir Selda Bağcan hayranıyım” demesinin üzerinden yıllar geçti ama özellikle avrupadaki festivallerde saykodelik Türkçe müzik çalınmaya devam ediyor.



Yabancı DJ’ler bu döneme ait Türkçe Türkü ve Pop şarkılarını kendi setlistlerine ekliyorlar ve çalıyorlar. Anladığım kadarı ile Avrupa’da insanlara çok farklı bir tonda ve tınıda geliyor bu müzik.




Altın Gün’de aslında Hollandalı bir grup ve bu müziği icra ediyorlar. Saykodelik Türkçe Pop diyorlar sanırım bu müziğe. İçlerinde iki de Türk var. Erdinç Ecevit Yıldız ve Merve Daşdemir. Grup çoğunlukla Türk Halk Müziği ve eski Türk Pop şarkılarını yeniden düzenliyor.

Grubun "On" isimli bir albümü ve bir kaç tekliği bulunuyor. Avrupa'da bir çok farklı festivalde çalıyorlar.


Kırşehirin Gülleri, nakaratını hepimizin birdiği bir Türkü. Özellikle bas yürüyüşleri ve saza verilen ses efekti ile tamamen saykodelik halde çalınıyor. Bu müziği bu kadar güzel yapan da bu.

Şarkıları çalarken aldıkları zevk yüzlerinden okunuyor. Sadece bu müziğe kendilerini vermemişler müziği sahnede çalarken yaşıyorlar. İyi çalıyorlar fakat sadece bu değil. Bizim alışık olduğumuz, bu müziğe kattıkları hava bu müziği en çok sevmeme neden olan şey sanırım. Bizim bildiğimiz Türkü fakat çalanların Türk olmaması müziğe farklı bir hava katıyor.

İnsanlar dans ederek ve bilmedikleri dilde sözlere eşilk etmeye çalışarak dinilyorlar. Fransa’da Hollanda’da Almanya’da farklı konserler veriyorlar. Türkiye’de önümüzdeki aylarda konserleri olacak. Bu tarz müzik hoşunuza gidiyorsa kaçırılmaması gerekiyor. 



Yabancıların bu müzikte ne duyduğunu merak ediyorum. Sanırım hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. Ama ben çok güzel şeyler duyuyorum.

Sizde youtube’dan ya da farklı müzik platformlarından albüm ve şarkılarına ulaşabilirsiniz. Bakalım kaç tanesini biliyorsunuz.






Yorumlar