BEATLES ALATURKA ALBÜM İNCELEMESİ

Avrupa'da değeri daha çok bilinen bir albüm incelemesi ile karşınızdayız.



Sadece bir albüm incelemesi değil, Türkiye'de bulunan 3 değerli müzisyenin gerçekleştirdiği uluslararası başarıdan da bahsetmek gerekiyor tabi ki.

D.E.F, Dağhan Baydur, Erdal Kızılçay ve Fuat Güner'den oluşan bir grup. Bir albüm için bir araya geldiler ve sonrasında büyük başarılara imza attılar. Macera, Erdal Kızılçay'ın "She said, she said" düzenlemesini dinleyen Fuat ve Dağhan'ın etkilenmesi ve Beatles şarkılarının alaturka versiyonlarını yapma hevesi ile başlıyor. İlk kez 1998'de Lütfi Kırdar'da verdikleri konser ile dinleme fırsatı bulduğumuz bu şarkıları, konser ardından Liverpool Belediyesi'ne gönderiyorlar.

1999 yılında Kültür Bakanlığı'nın da desteği ile Liverpool'daki Beatles festivaline katılıyorlar ve dinleyicilerden tam puan alıyorlar. Aksini bekleyemeyiz tabi ki. Konserden sonra grup, Paul McCartney'den şarkıları çok beğendiğine dair bir mektup bile alıyor.

Bu konseri dinlemiş olanlar arasında BBC yetkilileri de bulunuyor ve grup 2002 yılında İngiliz Kraliçesi'nin 50 yıl organizasyonu "Altın Jubile" konserinde sahne almaları için davet ediliyorlar.

İlk ve tek albümleri olan "Beatles Alaturka"yı 2001 yılında yayınladılar. Yurt dışında böyle başarılı ve büyük konserlere çıkmasına rağmen Türkiye'de yeteri kadar değer görmediklerini düşünüyorum.

Albüm 10 adet karma seçilmiş Beatles şarkısının Alaturka versiyonundan oluşuyor.
  1. A Hard Day's Night 
  2. We Can Work It Out 
  3. Across the Universe 
  4. I Feel Fine 
  5. Love Me Do 
  6. Ticket To Ride 
  7. She Said, She Said 
  8. Don't Bother Me 
  9. Nowhere Man 
  10. Tomorrow Never Knows
Şarkıların düzenlemeleri tamamen D.E.F. orkestrasına ait. Orkestrada yaklaşık 21 müzisyen bulunuyor. Beatles'ın sevilen parçalarına yapılan bu yeni düzenlemeler farklı bir bakış açısı ve tat getirmiş.



Bu kadar değerli işlere imza atmış grubun ve şarkıların konser kayıtları ne yazık ki kolay bulunmuyor. Hatta neredeyse yok. 

Albüm hala farklı müzik marketlerde satılıyor. Ya da Spotify, Apple Music gibi platformlardan dinlenebiliyor. 




Yorumlar